Ι Κυριακής Λουκά: Η θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας. Αγαπητοί αδελφοί, ήταν σύμφωνα το σημερινό Ευαγγέλιο, ημέρα Σάββατο, όταν ο Χριστός πήγε σε μια συναγωγή. Το Σάββατο οι Εβραίοι το έχουν σαν ημέρα λατρείας του Θεού. Την ημέρα αυτή απαγορεύεται η εργασία.

Ευαγγέλιο Κυριακής Ι Λουκά με τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας: Κατά Λουκά, ΙΓ'(13) 10-17. Μελετήστε το Ευαγγέλιο Κυριακής και κάθε ημέρας από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Η εντολή του Δεκαλόγου λέει:

Έξι ημέρες της εβδομάδος εργασία, αλλά το Σάββατο πρέπει να είναι αφιερωμένο στη λατρεία τού Θεού (Εξ. 20, 9-10).

Αυστηρά τηρούσαν την εντολή αυτή οι Ιουδαίοι. Όποιος παρέβαινε την εντολή και δούλευε την ημέρα του Σαββάτου, τιμωρούνταν με αυστηρή τιμωρία. Ένας Εβραίος, αναφέρει η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης, που το Σάββατο τόλμησε να βγει έξω από την πόλι και να πάει στο βουνό να κόψη ξύλα, δικάστηκε για την παράβαση της εντολής και καταδικάστηκε σε θάνατο. Μαζεύτηκαν οι Εβραίοι, πήραν πέτρες, τις έριξαν πάνω του και τον θανάτωσαν(βλ. Αριθμ. 15, 32-36). Οι πέτρες που έριξαν ήταν τόσο πολλές, που σχημάτισαν ένα μικρό λόφο. Όσοι ύστερα περνούσαν από ’κει, θυμόντουσαν την τιμωρία του ανθρώπου που περιφρόνησε την εντολή τού Θεού και εργάστηκε το Σάββατο.

Και όχι μόνο στα παλιά τα χρόνια, αλλά και σήμερα ακόμη οι Εβραίοι τηρούν αυστηρά την αργία του Σαββάτου. Αν πάτε σήμερα στο Ισραήλ, θα δείτε ότι το Σάββατο οι δρόμοι δεν παρουσιάζουν κίνηση. Όποιος τολμήσει χωρίς απόλυτη ανάγκη να πάρει αυτοκίνητο και να ταξιδέψει στους δημοσίους δρόμους, αυτός θεωρείται παραβάτης και προκαλεί τη γενική αποδοκιμασία. Δεν τους σταματάει η αστυνομία, τους σταματούν οι πολίτες! Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, που η αγανάκτηση των Εβραίων για τους παραβάτες της εντολής είναι τόσο μεγάλη, ώστε όχι μόνο σταματούν το αυτοκίνητο, αλλά βάζουν και φωτιά και το καίνε. Μόνο αυτοκίνητα της αστυνομίας και αυτοκίνητα που μεταφέρουν γιατρούς και ασθενείς στα νοσοκομεία επιτρέπεται να κινούνται την ημέρα του Σαββάτου.

Η συγκύπτουσα γυναίκα

Σάββατο λοιπόν ο Χριστός πήγε σε μια συναγωγή. Τι είναι συναγωγή; Είναι ένα κτήριο σαν είδος σχολείου ή εκκλησίας. Το κτήριο αυτό έχει σκοπό να συγκεντρώνει τους Εβραίους κάθε Σάββατο, για να διαβάζουν εκεί το νόμο του Θεού και να προσεύχονται. Τη συναγωγή τη λέει ο λαός χάβρα. Συναγωγές υπάρχουν σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά, σ’ όλα τα μέρη που κατοικούν Εβραίοι.

Στη συναγωγή πήγε ο Χριστός την ημέρα του Σαββάτου. Πήγε για να διδάξει.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρισκόντουσαν μέσα στη συναγωγή την ημέρα εκείνη, ήταν και μια γυναίκα. Η γυναίκα αυτή ήταν άρρωστη. Η αρρώστια της προερχόταν από ενέργεια τού σατανά. Το κορμί της είχε λυγίσει. Όπως πιάνεις μια ίσια βέργα και τη λυγίζεις, έτσι ο σατανάς, κατά παραχώρηση τού Θεού, είχε λυγίσει τη σπονδυλική της στήλη. Τη λύγισε τόσο πολύ, ώστε το κεφάλι της δυστυχισμένης γυναίκας άγγιζε τη γη, κι από μακριά φαινόταν ότι περπατάει όχι άνθρωπος αλλά ένα τετράποδο ζώο. Τα χέρια της είχαν γίνει πόδια, που τα στήριζε στη γη για να μπορεί να περπατάει. Σ’ αυτή την κατάσταση βρισκόταν η γυναίκα, όχι ένα ή δυο χρόνια, αλλά δεκαοχτώ (18) ολόκληρα χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Τι θλιβερό θέαμα!

Αυτή η σακατεμένη γυναίκα, κι αν δεν πήγαινε το Σάββατο στη συναγωγή, θα ήταν δικαιολογημένη για την απουσία της. Κανείς δεν μπορούσε να την κατηγορήσει. Κι όμως. Η γυναίκα αυτή, παρ’ όλη την αρρώστια της, όταν ξημέρωνε το Σάββατο, δεν ησύχαζε. Θεωρούσε καθήκον να πάει στη συναγωγή. Και πήγαινε πάντοτε χωρίς να γογγύζει κατά τού Θεού που δεν την έκανε καλά.

Αλλ’ αυτή τη φορά, που πήγε πάλι στη συναγωγή, είδε το θαύμα του Θεού. Ο Χριστός την είδε, την σπλαχνίστηκε, και βραβεύοντας την αφοσίωσή της στο Θεό, τη θεράπευσε. Το κορμί της, που ήταν κυρτωμένο σαν κρικέλλα, έγινε και πάλι ίσιο σαν κυπαρίσσι. Με όρθιο πια το κορμί περπατούσε και δόξαζε το Θεό.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό Ευαγγέλιο Κυριακής Ι Λουκά 6 Δεκεμβρίου 2020.

Αχ, χριστιανοί μου! Αυτή η γυναίκα τού σημερινού Ευαγγελίου πόσους χριστιανούς δεν θα δικάσει κατά την ημέρα της κρίσεως! Η γυναίκα αυτή, άρρωστη, σακατεμένη, σε αθλία κατάσταση, βαδίζοντας με τα τέσσερα, πήγαινε κάθε Σάββατο στη συναγωγή.

Εμείς οι χριστιανοί δεν έχουμε το Σάββατο. Έχουμε την Κυριακή. Η Κυριακή αντικατέστησε το Σάββατο. Η Κυριακή είναι η μέρα η μεγάλη και η ένδοξη. Η Κυριακή είναι η μέρα που ο Χριστός νίκησε το θάνατο, έφερε νέα ζωή και δημιούργησε το νέο κόσμο, τον κόσμο της χάριτος. Και θα έπρεπε την Κυριακή να την τιμούμε οι χριστιανοί με εξαιρετική ευλάβεια.

Θα έπρεπε την άγια αυτή μέρα να σταματούν όλες οι εργασίες εκτός από τις απόλυτα απαραίτητες και αναγκαίες. Θα έπρεπε τη μέρα αυτή ούτε ποδόσφαιρο ούτε θέατρα ούτε κινηματογράφοι ούτε εκδρομές να γίνονται. Αλλ’ όλοι και όλες να τρέχουν στην εκκλησία, για να λατρεύσουν το Θεό, την αγία Τριάδα, τον Πατέρα, τον Υιό και το άγιο Πνεύμα. Γιατί αυτά τα τρία πρόσωπα της ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος εργάστηκαν για τη σωτηρία των ανθρώπων. Ο Πατέρας θέλησε, ο Υιός ήρθε στη γη, το Πνεύμα το άγιο φώτισε τον κόσμο.

Γι’ αυτό και στο τέλος της θείας λειτουργίας λέμε:

Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον. Εύρομεν πίστιν αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες. Αύτη γαρ ημάς έσωσεν.

Ναι! Ο χριστιανός, που πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία και παρακολουθεί με ευλάβεια όσα εκεί λέγονται και γίνονται, και με πίστη πλησιάζει και κοινωνεί τα άχραντα μυστήρια, αυτός ο χριστιανός ωφελείται, κερδίζει πράγματα ανεκτίμητα. Αν στο τέλος της θείας λειτουργίας ο ιερεύς σε καθένα που εκκλησιάζεται έδινε σαν δώρο μια χρυσή λίρα, μπορείτε να φαντασθείτε τι θα γινόταν; Όλοι θα πήγαιναν στην εκκλησία για να πάρουν τη λίρα. Αλλά τι είναι η λίρα και κάθε άλλος υλικός θησαυρός μπροστά στον πνευματικό θησαυρό, μπροστά στις θεϊκές ευλογίες, που σκορπάει ο ήλιος της θείας λειτουργίας; Άνθρωποι, που μπήκαν στην εκκλησία λυπημένοι στενοχωρημένοι, μελαγχολικοί, σκυφτοί, όταν τέλειωσε η θεία λειτουργία και πήραν την ευλογία της Εκκλησίας, βγήκαν γεμάτοι χαρά και αγαλλίαση.

Κι όπως η γυναίκα του σημερινού Ευαγγελίου μπήκε στη συναγωγή με σκυμμένο το κεφάλι και βγήκε με το κεφάλι όρθιο, βλέποντας τον ουρανό, έτσι κάθε ψυχή, που τη λύγισε ο σατανάς και την έκανε να βλέπει μόνο τα χαμηλά, μόνο τα γήινα και τα εγκόσμια, μόνο τα αμαρτωλά, ύστερα από έναν εκκλησιασμό, βγαίνει διαφορετική.

Αυτό που λέει Εκκλησια μας: «Άνω σχώμεν τας καρδίας», γίνεται μια πραγματικότητα.

Η ψυχή αυτή συνεχώς υψώνεται, φτάνει μέχρι τα άστρα, περνά τα άστρα, αγγίζει το Θεό, ενώνεται με το Θεό.

Ευαγγέλιο Ι Λουκά – Ερμηνεία

Ω Θεέ μου, ω αγία Τριάς! Τι ευλογίες είναι αυτές που δίνεις στους ευσεβείς χριστιανούς που εκκλησιάζονται. Πόσο ευτυχισμένοι είναι αυτοί, αλλά και πόσο δυστυχισμένοι είναι εκείνοι που την Κυριακή χτυπάει η καμπάνα κι αυτοί μένουν έξω απ’ την εκκλησία. Αυτούς θα καταδικάσει κατά την ημέρα της κρίσεως η γυναίκα του σημερινού Ευαγγελίου. Η γυναίκα άρρωστη, σακατεμένη, πήγαινε στην εκκλησία της, στην συναγωγή. Χριστιανοί αυτοί, γεροί, με τα χέρια και πόδια και μάτια και αυτιά, δεν πηγαίνουν για να πουν ένα ευχαριστώ στο Θεό για τα τόσα καλά που τους δίνει.

Αμήν.

Μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης.

Σύντομα κηρύγματα επί των Ευαγγελικών περικοπών. Επισκόπου Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου, Μητροπολίτου Πρ. Φλωρίνης
Έκδοσις Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Ο Σταυρός»

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο την ερμηνεία ευαγγελίου Κυριακής Ι Λουκά με τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.