ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ: Η ιστορία του λειψάνου του θαυματουργού Αγίου Δονάτου. Του π. Ηλία Μάκου. Τεμάχιο του λειψάνου του αγίου Δονάτου του θαυματουργού, επισκόπου Ευροίας Θεσπρωτίας, μεταφέρθηκε, στις 29 Σεπτεμβρίου 2000, από την Εκκλησία της Παναγίας του Murano της Βενετίας, όπου φυλάσσεται η κάρα του και μέρος του λειψάνου (απότμημα υπάρχει στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίων Καλαβρύτων), στην Παραμυθιά και εναποτέθηκε με λαμπρότητα στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή ναό.

Κατά κάποιο τρόπο ο άγιος επέστρεψε πνευματικά στον τόπο, όπου έζησε και έδρασε, ξαναγύρισε στο «σπίτι» του, μετά από 1396 ολόκληρα χρόνια.

Άγιος Δονάτος

Και έτσι το δέχθηκαν οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας το γεγονός και πλημμύρισαν κατά την υποδοχή του λειψάνου την κωμόπολη.

Στην τελετή υποδοχής συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτος, αείμνηστος Πρεβέζης Μελέτιος και ο πρώην Άρτης Ιγνάτιος.

Οι στιγμές εκείνες ανεπανάληπτες, δημιούργησαν έκσταση πίστης, καθώς, σύμφωνα με τις νουθεσίες του αγίου Δονάτου, οι χριστιανοί οφείλουν να είναι η υγιής μερίδα και η ελπίδα της κοινωνίας, ώστε να προάγεται και όχι να ανακόπτεται η επέκταση της βασιλείας του Θεού στη γη.

Το ιστορικό της μεταφοράς

Ο άγιος Δονάτος, που κοιμήθηκε το 387 και τάφηκε κοντά στο ναό, που ο ίδιος έφτιαξε, και σε τάφο που τον ετοίμασε μόνος του στην περιοχή της σημερινής Γλυκής.

Μια πρώτη ανακομιδή των λειψάνων του αγ. Δονάτου μαρτυρείται κατά τον 6ο αι., όταν ιλλυρικοί πληθυσμοί κατέφυγαν στην Κέρκυρα λόγω τῶν Αραβο-Σλαβικών επιδρομών.

Για λόγους ασφαλείας, το 604, τα λείψανα του αγίου Δονάτου μεταφέρθηκαν στην Κασσιώπη Κέρκυρας.

Δεν είναι γνωστό πότε και κάτω από ποιες συνθήκες τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κεφαλλονιά, το 1126.

Πάντως τα αφαίρεσε από το νησί ο Δόγης Δομήνικος Michiel, επιστρέφοντας από στρατιωτική αποστολή στην Παλαιστίνη.

Τα λείψανα κατατέθηκαν στο ναό της Παναγίας της νήσου Μουράνο της Βενετίας, της Επισκοπής του Torcello.

Σήμερα φυλάσσονται εκεί, σε λειψανοθήκη σχήματος ανθρωπίνου σώματος σε ύπτια στάση, ενδεδυμένης με αρχιερατικά άμφια.

Λείψανο Αγίου Δονάτου

Το πρόσωπο της λειψανοθήκης από το 1964 καλύπτεται με γύψινη προσωπίδα! Με πρωτοβουλία και άοκνες και συστηματικές ενέργειες του Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου, σε αγαστή συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και τον τότε δήμαρχο Βαγγέλη Κάτσιο, τεμάχιο λειψάνου, ύστερα από πολύχρονη διαδικασία έφτασε στην Παραμυθιά.

Χρειάστηκε αγώνας ετών για να πάρει σάρκα και οστά η προσπάθεια του Μητροπολίτη, που τελικά αξιώθηκε να δει την επιδίωξή του να πραγματοποιείται.

Σ΄ αυτό βοηθήθηκε και από τον εκπαιδευτικό (θεολόγο), πρόεδρο της επιτροπής επιστροφής του λειψάνου του αγίου στην Παραμυθιά, αείμνηστο Αποστολάκη.

Στήριγμα το λείψανο του αγίου Δονάτου

Για τους πιστούς της Θεσπρωτίας, και όχι μόνο, το λείψανο του αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά είναι ένα στήριγμα για τα δυσάρεστα της ζωής τους.

Ας μην λησμονούμε, όμως, ότι η χάρη των λειψάνων μας αγγίζει, ανάλογα με την πίστη, με την οποία τα πλησιάζουμε και τα προσκυνούμε.

Ο Άγιος Δονάτος έζησε κατά το θέλημα του Θεού, με καθαρότητα και αγνότητα, κάτι που τον οδήγησε στον εξαγιασμό όχι μόνο της αιώνιας ψυχής του, αλλά και του φθαρτού σώματός του.

Κατά το παράδειγμα του αγίου Δονάτου καλείται ο κάθε Χριστιανός να έχει επιδιώξεις πάντοτε ανώτερες, ουδέποτε ευτελείς. Πάντοτε πνευματικότερες και αγιότερες.

Πάντοτε διακρινόμενες από την αγάπη και την ανιδιοτέλεια. Πάντοτε με ελατήρια αγνά και ευγενή. Ο δρόμος του Χριστιανού, δίδαξε ο άγιος Δονάτος, είναι πάντοτε πορεία προς τα ιδανικά. Δρόμος δυσανάβατος, ίσως, οδηγεί, όμως, σε ύψος μεγάλο. Οδηγεί στον ουρανό!

Το λείψανο του αγίου Δονάτου είναι μια υπενθύμιση να ζούμε, όχι χωρίς κόπο και προσπάθεια, αλλά ως διεκδικητές μιας θέσης στη βασιλεία των ουρανών.

Δεν μας ωφελεί το όνομα το χριστιανικό μόνο, εάν δεν εργασθούμε για την καλλιέργεια του εαυτού μας, εάν δεν βιάζουμε τον εαυτό μας να απαλλάσσεται από τις ηθικές ελλείψεις και να ακολουθεί τη στενή οδό, που βγάζει στην αληθινή ζωή.

π Ηλίας Μάκος

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο τον βίο και την εορτή του Αγίου Δονάτου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.