Αρχιμ. Παύλου Ντανά, ιεροκήρυκος της Ι.Μ Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Συχνά – πυκνά στην ζωή μας απελπιζόμαστε, τα χάνουμε και νομίζουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα.

Εν τω μεταξύ και ο τρόπος με τον οποίο ζούμε είναι υποτονικός. Ξεκινάει απ’ την διατροφή -που θέλουμε να είναι “light”, “0%,,- μέχρι και τα θεάματα, τα ακούσματα, την διασκέδαση, την ενδυμασία, την φιλία, τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Επικρατεί γενικά μία κουφότητα και ελαφρότητα.

Αλλά και στην πνευματική μας ζωή, μας καταλαμβάνει μία χαλαρότητα και ραθυμία. Δεν θέλουμε να κουραστούμε, να κακοπαθήσουμε, να κάνουμε τις λίγες μετάνοιες, να επιμείνουμε στην προσευχή, να εμβαθύνουμε στο λόγο του Θεού, να πάμε νωρίς το πρωί στην εκκλησία, να συμπάσχουμε στον πόνο του άλλου, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ένα συναισθηματικό κενό. Κι όταν μας έρχονται πειρασμοί, τα χάνουμε και ολιγοπιστούμε. Μας διακατέχει μία προχειρότητα.

Ένας νέος ομολόγησε: «Δεν αισθάνομαι τίποτα. Έχω μία απέραντη θλίψη. Δεν με ικανοποιεί τίποτα. Με ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μου και πως θα τον τελειοποιήσω εξωτερικά».
Γιατί άραγε αισθανόμαστε έτσι;
Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί έχουμε επηρεασθεί από:
α) Το μηδενιστικό πνεύμα, που αρνείται όλες τις παραδεδεγμένες αξίες.
β) Τον σκεπτικισμό, που θέτει σε αμφισβήτηση την αυθεντικότητα και την ισχύ των
     γενικώς παραδεκτών αληθειών, και
γ) Τον ορθολογισμό, δηλαδή την θεοποίηση της λογικής.
· Πως θα αντιμετωπίσουμε την όλη νοοτροπία της εποχής μας;
1) Να μην λησμονούμε ότι ο Θεός είναι «Αγάπη». Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει:

«Πολλά ονόματα έχει ο Θεός, αδερφοί μου. Το κύριο όνομα του Θεού μας είναι η αγάπη. Αγία Τριάς είναι, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα, μία φύσις, μία δόξα, μία βασιλεία, ένας Θεός. Πρέπει πρώτον να αγαπώμεν τον Θεό, αδερφοί μου, διατί μας έδωσε τόσο μεγάλην γη και κατοικούμεν τόσες χιλιάδες άνθρωποι, χορτάρια, βρύσες, ποταμούς, θάλασσαν, ψάρια, αέρα, νύκτα και ημέραν, ουρανόν, άστρα, ήλιον, φεγγάριον. Μας έκανε ανθρώπους και όχι ζώα˙ μας έκαμεν ευσεβείς χριστιανούς και όχι αιρετικούς».
2) «Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής εξηγεί γιατί ο Θεός επιτρέπει τους πειρασμούς:

α) Στους αγωνιστές, για να αυξήσουν τον πνευματικό τους πλούτο.

β) Στους αμελείς, για να προφυλαχθούν απ’ τις πτώσεις τους.
γ) Στους κοιμωμένους, για να ξυπνήσουν.
δ) Στους μακράν του Θεού, για να πλησιάσουν τον Θεό, και
ε) Στους φίλους Του, για να έχουν παρρησία στο Θεό.
Έτσι, ο Θεός, με πικρά φάρμακα δίνει την υγεία της ψυχής στους Χριστιανούς».
Είναι αναπόφευκτοι οι πειρασμοί στην ζωή μας. Μέχρι να μας σκεπάσει η πλάκα του τάφου θα έχουμε πειρασμούς και δοκιμασίες. Μακάριος είναι εκείνος που υπομένει τους πειρασμούς. Εάν δεν είχαμε πειρασμούς, εύκολα θα ξεχνούσαμε το Θεό, θα πέφταμε στην υπερηφάνεια, θα γινόμασταν σκληροί στους άλλους.

Ο Απόστολος Παύλος λέει ότι είναι αναγκαίες οι θλίψεις στη ζωή μας, γιατί αποτελούν την καλύτερη γέφυρα που μας οδηγεί στον Παράδεισο.
3) Ο Ιερός Χρυσόστομος μας παρακινεί:
«Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να ευχαριστούμε για όλα τον Θεό και να υπομένουμε με γενναιότητα όλα όσα δυσάρεστα μας συμβαίνουν. Όταν, λοιπόν, είμαστε φτωχοί, όταν είμαστε άρρωστοι, ας Τον ευχαριστούμε˙ όταν συκοφαντούμαστε, ας Τον ευχαριστούμε˙ όταν μας κακομεταχειρίζονται, αυτό μας πλησιάζει κοντά στο Θεό˙ τότε και τον Θεό Τον έχουμε οφειλέτη˙ εφόσον είμαστε αδικημένοι, οφείλει Εκείνος να αναλάβει την υπεράσπισή μας.
Η ανάμνηση των ευεργεσιών του Θεού θα είναι αρκετή, για να μη μας αφήσει ποτέ να πέσουμε σε πνευματική αδιαφορία και απελπισία».
4) Ο Άγιος Παίσιος έλεγε:

«Το ‘’Δόξα σοι ο Θεός’’ να μη λείπει ποτέ από τα χείλη σας. Εγώ, όταν πονάω, το ‘’Δόξα σοι ο Θεός’’ έχω για χάπι του πόνου∙ τίποτε άλλο δεν με πιάνει. Το ‘’Δόξα σοι ο Θεός’’ είναι ανώτερο και από το ‘’Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με’’».
Έλεγε ο Παπα-Τύχων: «Το “Κύριε ελέησον” έχει εκατό δραχμές, το “Δόξα σοι ο Θεός” έχει χίλιες δραχμές∙ είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό».
«Ο Παπα-Τύχων είχε φθάσει στον χώρο της δοξολογίας, και αντί για την ευχή είχε την δοξολογία. Συνέχεια άκουγε κανείς από το στόμα του το ‘’Δόξα σοι ο Θεός, δόξα σοι ο Θεός’’, και όλες σχεδόν οι ημέρες του χρόνου ήταν γι’ αυτόν Διακαινήσιμες, αφού ζούσε πάντα την πασχαλινή χαρά».
5) Στο περιοδικό «Τα Κρίνα» (τεύχος 348, Ιανουάριος 2016), γράφει τα εξής:

v Αν σηκώθηκες σήμερα το πρωί με περισσότερη υγεία παρά αρρώστια, είσαι πιο προνομιούχος από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που δεν θα επιζήσουν μέχρι την Κυριακή. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
v Αν δεν έχεις ζήσει ποτέ τον κίνδυνο της μάχης, τη μοναξιά της φυλάκισης, την αγωνία των βασανιστηρίων η την πείνα, είσαι σε καλύτερη μοίρα από 500 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
v Αν μπορείς και πηγαίνεις στην εκκλησία, δίχως τον φόβο της τιμωρίας, της σύλληψης, των βασανιστηρίων ή του θανάτου, είσαι πιο προνομιούχος από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη γη. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .

v Αν έχεις φαγητό, αν φοράς ρούχα, αν είσαι κάτω από μία στέγη κι έχεις ένα κρεβάτι για να κοιμηθείς, είσαι πιο πλούσιος από το 75% των κατοίκων της γης. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…».
v Αν έχεις χρήματα στην τράπεζα, μέσα στο πορτοφόλι σου, και μπορείς να δώσεις έστω και ψιλά σε κάποιον, είσαι ανάμεσα στο 8% των πιο πλούσιων ανθρώπων της γης. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
v Αν οι γονείς σου ζούν και είναι ακόμα παντρεμένοι, είσαι πολύ σπάνιος. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
 

v Αν μπορείς να κρατήσεις το χέρι κάποιου, να τον αγκαλιάσεις αλλά ακόμη και να τον αγγίξεις στον ώμο, είσαι ευλογημένος, επειδή μπορείς να γιατρέψεις. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .
v Αν διαβάζεις αυτές τις λέξεις, ήδη έχεις άλλη μια ευλογία επειδή 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να διαβάσουν. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .

v Αν σηκώνεις το κεφάλι σου με χαμόγελο και είσαι πραγματικά ευγνώμων στο Θεό, είσαι και πάλι ευλογημένος, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων, ενώ μπορεί άνετα να το κάνει, δεν το επιθυμεί. Γι’ αυτό πες, «Δόξα σοι ο Θεός…» .

v Αν καθημερινά σηκώνεις το Σταυρό σου, εκείνον που με αγάπη σού έδωσε ο Θεός για να σε φέρει πιο πολύ κοντά Του, πες μεγαλόφωνα: «ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ !» .
π. Παύλος Ντανάς

Rousou Mina
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.