Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ζεύγους Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά παιδιών τους, της μάρτυρος Ευνίκης και του οσίου Διομήδους του Κυπρίου.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε εκ μεταθέσεως την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία μετατέθηκε από την 1η του μήνα στη σημερινή ημερομηνία, για να συμπίπτει με τη μεγάλη εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ο λόγος της μετάθεσης προφανής, αφού στη συνείδηση των Ελλήνων, η Παναγία είναι Αυτή που σε κάθε δύσκολη στιγμή και ιδίως κατά τη βάρβαρη επίθεση των Ιταλογερμανών το 1940, σκέπασε και βοήθησε τον φιλόχριστο στρατό και εν γένει το ελληνικό έθνος.

Το ιστορικό της εορτής της Αγίας Σκέπης, σχετίζεται με το μεγάλο θαύμα που πραγματοποιήθηκε στο ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας της 1ης Οκτωβρίου, επί βασιλείας Λέοντος του Α΄. Ο Άγιος Αντρέας ο δια Χριστόν Σαλός και ο μαθητής του Επιφάνιος, που βρίσκονταν στο ναό, είδαν με τα μάτια τους και παρακολουθούσαν εκστατικοί για πολλή ώρα, την Υπεραγία Θεοτόκο να απλώνει την Αγία Σκέπη της, δηλαδή το ιερό της ωμοφόριο, που φυλασσόταν σε θήκη στο ιερό βήμα του συγκεκριμένου ναού, και να σκεπάζει το πλήθος των πιστών.

Σήμερα, μεταξύ των πανελλήνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο ηρωικό έπος του ‘40 μνημονεύουμε και τους Κύπριους, οι οποίοι, παρά την τραχιά παλμεροκρατία που βίωναν, ένεκα των Οκτωβριανών του 1931, εντούτοις έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν τους Έλληνες αδελφούς.

Αγαπητοί μας, σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας, όπως είναι αυτοί που διανύουμε, η γιορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας και η εθνική γιορτή του ηρωικού ΟΧΙ, εκπέμπουν η κάθε μια το δικό της ενθαρρυντικό μήνυμα στον καθένα μας. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό προσκλητήριο σε αγώνα και περισσότερη σταθερότητα σε αρχές και αξίες.

Ας θυμόμαστε πως η Θεοτόκος είναι υπέρμαχος στρατηγός και εισακούει τις προσευχές αυτών που αγωνίζονται και αγαπούν τον Θεό, τον άνθρωπο, το καλό, το τίμιο και το δίκαιο. Και προστρέχει, σκέπει και σώζει όσους διεξάγουν τον αγώνα για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.