Έγινε μόδα με αρκετά μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια.

Ξεκίνησε δειλά – δειλά, αρχικά σε εξειδικευμένα στούν­τιο, και αργότερα στα μεγάλα γυμναστήρια, όχι μόνο ως μια νέα παροχή υπηρεσιών που θα τα ξεχώριζε από τα άλλα, αλλά περισσότερο ως μια προσπάθεια να περάσει στο ευρύ κοινό αποσυνδεδεμένη από οτιδήποτε την ταύτιζε με θρησκευτική άσκηση και πρακτική. Έτυχε ιδιαίτερης έντεχνης προβολής από κάποιους κύκλους, αρχικά στην «ανώτερη» κοινωνική τάξη, με σκοπό βέβαια να γίνει κατόπιν αποδεκτή και εφαρμόσιμη από τις πλατύτερες και πιο λαικές μάζες και ειδικότερα τους νέους.

Γι᾿ αυτό και προβλήθηκε όσο μπορού­σε πιο αποκομμένη από την ανατολική μεταφυσική της, την ινδουιστική φιλοσο­φία της και τη θρησκευτική της ρίζα. Στο δυτικό κόσμο διαφημίστηκε ως ένα νέο είδος γυμναστικής. Μια νέα λοιπόν γυμναστική που βοηθά στην ευλυγισία του σώματος, την καλή κυκλοφορία του αίματος, την εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενδοκρινικού, καρδιαγγειακού συστήματος και πολλών άλλων. Υποστηρίζουν και προβάλλουν ακόμη τις ευεργετικές επιδράσεις της και στο νευρικό σύστημα. Έχει, λένε, αντικαταθλιπτική δράση, βοηθά στη χαλάρωση, την αυτογνωσία και σε άλλα παρόμοια.

Ο λόγος για τη γιόγκα. Αυτήν που προβάλλεται ως ιδανική μορφή σωματικής ασκήσεως, που διδάσκεται μέσα από δια­­λέξεις, μαθήματα, σεμινάρια και τελευταία αποτελεί τη βασική παροχή στο μενού κάθε γυμναστηρίου, ακόμη και των πιο μι­κρων και επαρχιακών. Έγινε μόδα, νέα τάση, ειδικά μεταξύ των νέων, και ίσως πε­ρισσότερο των γυναικών. Τελευταία μα­­­λιστα διδάσκεται και εφαρμόζεται πιλοτικά και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τόσο στη δημόσια εκπαίδευση όσο και ως ιδιαίτερη παροχή σε ιδιωτικά σχολεία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η για την ακόμη μεγαλύτερη προβολή της ο ΟΗΕ καθιέρωσε ειδική και συγκεκριμένη ημερομηνία ως «παγκόσμια ημέρα γιόγκα».

Μπροστά σ᾿ αυτήν την εκρηκτική προ­­βολή και επιβολή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πριν ένα χρόνο περίπου (16-6-2015) εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση προς ενημέρωση και προειδοποίηση των πιστών. Η γιόγκα, λέει η ανακοίνωση, «αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ είδος γυμναστικής. Ως εκ τούτου», συνεχίζει η ανακοίνωση, «η γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας και δεν έχει καμμία θέση στη ζωή των Χριστιανών».

Αυτή την ανακοίνωση έσπευσαν να την αποδοκιμάσουν και να τη χλευάσουν πλη­­­θος δημοσιογράφων, παραγωγών και σχολιαστών σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς! Αλλά γιατί; Δεν οφείλει η Ορθόδοξη Εκκλησία να ενημερώσει και προστατέψει το ποίμνιό της από τον θρησκευτικό συγκρητισμό και από την παγίδα των ανατολικών θρησκειών; τώρα μάλιστα που η γιόγκα ντύθηκε τον μανδύα της δήθεν γυμναστικής και προβάλλεται ασύνδετη από τον Ινδουισμό; Γιόγκα σημαίνει ένωση. Η γιόγκα είναι ινδουιστικό φιλοσοφικό – θρησκευτικό σύστημα που έχει σκοπό την τάχα ένωση με το υπέρτατο Ον, αποσκοπεί, λέει, στη γνώση του απολύτου Ενός.

Δεν επαρκεί βέβαια ο χώρος ενός άρθρου για την πλήρη ενημέρωση και ανάπτυξη ενός τέτοιου θέματος. Αρκεί όμως να σκεφτούμε ότι η γιόγκα εξοικειώνει τους ανθρώπους με την ανατολική μεταφυσική. Ακόμη και ως δήθεν άσχετη γυμναστική εξάσκηση να την προσεγγίσει κανείς, αρκεί για να λειτουργήσει ως εισαγωγική μετάβαση και εξοικείωση με τον διαλογισμό και τη χρήση των «μαν­τρα», ονομάτων δηλαδή ειδωλολατρικών θεοτήτων του Ινδουισμού. Και τελικά εκείνο το οποίο θα πρέπει όλοι να εννοήσουμε είναι ότι είτε φανερά είτε συνεσκιασμένα προτείνει έναν τρόπο ζωής, συμπεριφοράς, αντιμετωπίσεως των διαφόρων προβλημάτων και εν τέλει μεταφυσικής, εντελώς διαφορετικό, ξένο και απόμακρο από αυτόν της ορθόδοξης προσευχής και λατρείας. Προτρέπει, κατευθύνει και καθοδηγεί τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων τους χωρίς την καταφυγή τους στο Θεό, την επίκληση της βοήθειάς Του και της Χάριτός Του και ξένο προς την τήρηση και εφαρμογή των θείων εντολών Του.

Ας προσέξουν λοιπόν γονείς και παιδιά, νέοι και νέες που επηρεασμένοι από τη σύγχρονη μόδα που ανθεί σε κάθε γυμναστήριο εγγράφονται απροβλημάτιστα και με ενθουσιασμό στα διάφορα γκρούπ της γιόγκα. Και ας ακούσουν τη φωνή της αγίας μας Εκκλησίας: Η γιόγκα δεν αποτελεί είδος γυμναστικής, όπως εσφαλμένα νομίζουν και παρασύρονται πολλοί. 
 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.