ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Γιορτή: Πότε πέφτει του Αγίου Μάρκου 2024; Η καθιερωμένη ημερομηνία για τον εορτασμό του Αγίου Μάρκου του Αποστόλου είναι η 25η Απριλίου. Εάν το Πάσχα είναι μετά τις 25 Απρίλη, τότε εορτάζεται την δεύτερη μέρα του Πάσχα, δηλαδή τη Τρίτη της Δικαινησίμου.

Η γιορτή του Αγίου Μάρκου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Την τελευταία φορά που η γιορτή του Αποστόλου Μάρκου μετατέθηκε για μετά την 25η Απρίλη ήταν το 2022 για να μην συμπέσει με την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής: Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η μεγάλη γιορτή του Αγίου Μάρκου επηρεάζεται από τη Σαρακοστή και την ημέρα που προκύπτει κάθε χρόνο το Πάσχα.

Η Ανάσταση είναι κινητή εορτή και υπολογίζεται με βάση την Πανσέληνο. Το Πάσχα καθορίζεται ως την Κυριακή μετά την πρώτη Πανσέληνο που βγαίνει μετά την εαρινή ισημερία. Ανάλογα λοιπόν με την ημερομηνία που γιορτάζεται το Πάσχα, καθορίζεται και η εορτή Αγίου Μάρκου.

Αγίου Μάρκου 2024 – Γιορτή 7 Μαΐου

Οπότε εάν η 25η Απριλίου βρίσκεται εντός της Σαρακοστής, τότε η γιορτή μεταφέρεται για την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Παρατηρώντας μάλιστα τα τελευταία χρόνια η μετάθεση της γιορτής έχει συμβεί το 2013, το 2016 και το 2019, το 2021, το 2022 ενώ αναμένεται να συμβεί και πάλι εφέτος (2024) όπου η εορτή μετατίθεται στις 7 Μαΐου 2024.

Το ίδιο συμβαίνει και με την εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα. Η ημέρα εορτής της μνήμης του είναι 23 Απριλίου. Όπως και με την εορτή του Αγίου Μάρκου έτσι και η ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται μετά το Πάσχα εάν αυτό είναι μετά τις 23 Απριλίου. Στην περίπτωση του Αγίου Γεωργίου η εορτή μετατίθεται την επόμενη μέρα του Πάσχα, τη Δευτέρα της Δικαινησίμου.

Μάλιστα το 2022 παρόλο που το Πάσχα έτυχε να πέσει 24 Απριλίου η εορτή του Αποστόλου Μάρκου μετατέθηκε συμπέσει με την εορτή του Αγίου Γεωργίου η οποία είχε μεταφερθεί την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου 2022. Έτσι θα λέγαμε ότι η ημέρα γιορτής του Αγίου Μάρκου, επί της ουσίας, μετατίθεται όταν το Πάσχα είναι μετά την 23η Απριλίου.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις έχουμε μεταφορά και της εορτής του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου όπου γιορτάζει κανονικά στις 2 Μαΐου με την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του. Όταν όμως το Πάσχα είναι μετά τις 30 Απριλίου μετατίθεται η εορτή την Τετάρτη της Διακαινησίμου ώστε να μην συμπέσει με τις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου Δευτέρα και Τρίτη της Διακαινησίμου αντίστοιχα.

Εφέτος (2024) επειδή το Άγιο Πάσχα πέφτει 5 Μαΐου οι μεγάλες εορτές του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αποστόλου Μάρκου του Ευαγγελιστού και του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου έχουν μεταφερθεί Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη της Διακαινησίμου αντίστοιχα, στις αρχές του Μάη.

Διαβάστε επίσης αναλυτικά για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου και πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.