Νεομάρτυρας Ζαχαρίας εξ Άρτης: «Τα βασανιστήριά μου είναι η ευλογία μου και όχι η κατάρα μου...». Την μνήμη του τιμούμε στις 20 Ιανουαρτίου εκάστου έτους. Toυ π. Ηλία Μάκου. Οι θλίψεις, που του προκαλούσαν οι διώκτες του, προκειμένου να αρνηθεί την πίστη του, τις έβλεπε όχι ως εξωτερικές πιέσεις, αλλά ως εσωτερική πνευματική κατάσταση και αφορμή να έρθει πιο κοντά στο Χριστό.

Γι’ αυτό δεν ζητούσε να φύγουν οι θλίψεις, αλλά να γίνει το θέλημα του Θεού στη ζωή του.

Τα βασανιστήρια, που του έκαναν για το Χριστό, ο Ηπειρώτης (από την Άρτα) άγιος Ζαχαρίας (η μνήμη του τιμάται στις 20 Ιανουαρίου), ο οποίος μαρτύρησε στην Πάτρα, τα θεωρούσε ευλογία και όχι κατάρα.

Και το έλεγε στους Τούρκους βασανιστές του. Γι’αυτό και ζητούσε όλο και περισσότερα!

Στην Πάτρα βρέθηκε σε μικρή ηλικία, εργάστηκε ως γουναράς, αλλά σε μια στιγμή αδυναμίας αλλαξοπίστησε.

Το μετάνιωσε πικρά και, αφού, πούλησε τα υπάρχοντά του, μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς.

Ομολόγησε με δύναμη την πίστη του στο Χριστό και μετά από πολλά βασανιστήρια, που γι’ αυτόν δεν ήταν πηγή θλίψης, αλλά χαράς, ξεψύχησε το 1782.

Για το Χριστό παραμέρισε τη φιλαυτία του και αντιμετώπιζε με ευκολία τα μαρτύρια. «Διψώ τα βασανιστήρια για χάρη του Θεού», έλεγε.

Ακόμη αντιλαμβανόταν τα βασανιστήρια και ως μια μορφή ταπείνωσης και αυτομεμψίας.

Μεμφόταν τον εαυτό του για τα αμαρτήματά του. Και το καλύτερο φάρμακο για να τα θεραπεύσει κανείς είναι να τα θυμάται κανείς και να κατηγορεί τον εαυτό του γι’ αυτά.

Αυτός, που τα βάζει με τον εαυτό του, ενοχοποιεί μόνο τον ίδιο και κανέναν άλλον.

Ξεπέρασε τα βιοτικά πράγματα και «τον όχλο των παθών» και ήρθε σε βαθιά γνωριμία με το Χριστό.

Ο Άγιος Ζαχαρίας από τη στιγμή, που εξομολογήθηκε τις αμαρτίες του και επιβεβαίωσε τη μετάνοιά του, άλλαξε τη ζωή του.

Όλοι απορούσαν, πως δεν λύγιζε μπροστά στα βασανιστήρια. Η απάντηση είναι ότι μπήκε στην ψυχή του ο Χριστός και από δειλός έγινε ανδρείος.

Από εχθρός του Θεού έγινε φίλος του Θεού. Από αμαρτωλός, μετανοημένος. Ο Χριστός, του έφερε τη σωτηρία. Βίωσε τη μετάνοια και αναγεννήθηκε.

Τι δείχνει το μαρτύριο του αγίου Ζαχαρία;

Ότι ο άνθρωπος, από τη στιγμή, που εντάσσεται στην Εκκλησία και γίνεται αληθινός Χριστιανός, έχει ελεύθερη θέληση. Είναι ελεύθερος ακόμη και στα μαρτύρια και στο θάνατό του. Δεν είναι άβουλο πλάσμα.

Είναι το πλέον βουλητικό πλάσμα, που ανταποκρίνεται στο Θεό, που κοινωνεί με το Θεό, που χωράει μέσα του το Θεό, και, όταν χρειάζεται, θυσιάζεται για Εκείνον.

Άγιος Ζαχαρίας εξ Άρτης 20 Ιανουαρίου

πάτερ Ηλίας Μάκος

20 Ιανουαρίου τιμούμε και την μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου. Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή του Οσίου Ευθυμίου του προστάτου των ζευγαριών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.