ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΚ ΚΡΗΤΗΣ: Έγινε Μουσουλμάνος ξανάγινε Χριστιανός, μαρτύρησε και αγίασε. Τιμάται από την Εκκλησία στις 11 Ιανουαρίου ο Νεομάρτυρας Νικηφόρος, ο οποίος ήταν Χριστιανός, έγινε Μουσουλμάνος, ξανάγινε Χριστιανός, μαρτύρησε πριν 190 ακριβώς χρόνια για την πίστη του και αγίασε.

Κρητικός στην καταγωγή, από την κωμόπολη Κριτσά Μεραμβέλλου Κρήτης, παρασυρμένος από τη Μωαμεθανή γυναίκα του, με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιούς, απαρνήθηκε τον Χριστό.

Γρήγορα, βέβαια, μετανόησε πικρά και το έδειξε έμπρακτα, παρά τις αντιρρήσεις και τις έντονες αντιδράσεις της συζύγου του, η οποία τελικά τον κατήγγειλε στις αρχές και σε ηλικία 30 ετών απαγχονίστηκε το 1832.

Σε αντίθεση με το νεομάρτυρα Νικηφόρο, οι Χριστιανοί σήμερα, αντί να αυξάνουμε, αποβάλλουμε βαθμιαία το αγωνιστικό φρόνημα και τη γενναιοψυχία μας. Και κάνουμε ένοχους συμβιβασμούς. Οπότε και η διάθεση και η ορμή προς ομολογία ατονεί.

Ο Άγιος Νικηφόρος ο Νεομάρτυρας, παρά το προσωρινό του λάθος, ομολόγησε τον Χριστό και έφθασε μέχρι το μαρτύριο.

Άγιος Νικηφόρος ο Νεομάρτυρας εκ Κρήτης 11 Ιανουαρίου

Η ομολογία της πίστης είναι σπουδαία πράξη, όχι μόνο στα χρόνια της σκλαβιάς, αλλά και στα χρόνια της ελευθερίας, και απαιτεί κόπους και συχνά προκαλεί ταλαιπωρίες εκ μέρους του κόσμου της αμαρτίας.

Γι’ αυτό και ο Κύριος με υπέροχο βραβείο βραβεύει και τιμά τους ομολογητές του.

Πόσο γενναιόδωρος είναι αλήθεια ο Χριστός…

Γι’ αυτό είναι συμφέρον μας να υπακούσουμε στην κλήση του Θεού, που κάθε φορά μας απευθύνει.

Είναι συμφέρον μας πνευματικό. Γιατί, όχι μόνο δεν πρόκειται να χάσουμε τίποτα, αλλά αντίθετα πολλά και σπουδαία θα κερδίσουμε από την υπακοή αυτή.

Θα χρειαστεί να απαρνηθούμε τα πάθη μας ή κάποια αμφίβολα οφέλη και κέρδη. Θα κερδίσουμε, όμως, εκατονταπλάσια.

Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους. Γι’ αυτό και δεν μας εκβιάζει ποτέ. Μας καλεί κοντά Του. Μας καλεί όλους. Πολλοί οι κλητοί. Εξαρτάται στην ελευθερία μας να υπακούσουμε. Να κάνουμε ό,τι μας ζητεί Εκείνος, προκειμένου να γίνουμε από κλητοί εκλεκτοί.

Η κλήση του μας κάνει υπεύθυνους και υπόλογους. Αλλά η κλήση μόνη δεν μας σώζει. Η υπακοή θα μας σώσει. Ας το προσέξουμε αυτό.

Και η υπακοή, όταν την θελήσουμε, δεν είναι δύσκολη. Βοηθάει μάλιστα και ο Θεός και γίνεται κατορθωτή και εύκολη και στα πιο δυσεπίλυτα ζητήματα.

Ας φυλαχθούμε από τον ύπουλο εχθρό, τον εαυτό μας. Ας μένουμε όρθιοι πάντοτε και ακλόνητοι. Ποτέ δειλοί. Τότε θα είμαστε άξιοι της αμοιβής του Κυρίου.

Άξιοι να απολαύσουμε και εμείς την ίδια δόξα και μακαριότητα, που απολαμβάνει ο Νεομάρτυρας Νικηφόρος εκ Κρήτης στην ουράνια βασιλεία του Θεού.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε επίσης ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Ιανουαρίου.

Εικόνα: Βυζαντινή αγιογραφία Γεωργίας Λέλλου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.