ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΗΣ: Τα πατήματα του αγίου Νεκταρίου! Του π. Ηλία Μάκου. Ο άγιος Νεκτάριος, που τον ευλαβούνται πολλοί οι πιστοί και εμπνέει το χριστιανικό κόσμο, μας προσφέρει, 101 χρόνια μετά την κοίμησή του (Νοέμβριος 1920), όπως το λέει και το όνομά του, το νέκταρ της θαυματουργής πίστης του.

Συνδεδεμένος στενά με την αστείρευτη πηγή της ζωής, τον Χριστό, ξεχυνόταν σαν πλουσιόδωρο ποτάμι και άπλωνε τα ζωογόνα νάματά του παντού και γέμιζε την αυχμηρή έρημο της εποχής του από πνευματικές οάσεις.

Διαβάστε επίσης πως κατορθώνεται η τελειότητα κατά τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως.

Πραγματικά έκανε και κάνει θαύματα. Όχι μόνο όπως τα εννοούμε, δηλαδή ιάσεις σωματικών ασθενειών, αλλά μεγαλύτερης σημασίας.

Θεράπευσε και θεραπεύει ψυχές απονεκρωμένες, καλλιέργησε και καλλιεργεί την κρυμμένη σπίθα του θείου μέσα και στον ταπεινότερο άνθρωπο, ευεργέτησε και ευεργετεί ψυχικά αμέτρητους ανθρώπους, με τη διδασκαλία του (έγραψε δεκάδες συγγράμματα, θεολογικά, δογματικά πνευματικά, ιστορικά, αγιογραφικά και ερμηνευτικά) και ακόμη περισσότερο με το παράδειγμα του αγίου βίου του.

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Αυτός, ο συκοφαντημένος, ο κυνηγημένος, ο ταλαιπωρημένος από τους ανθρώπους, αλλά στεφανωμένος από το Θεό.

Ένα από τα θαύματά του είναι τα πατήματά του. Εδώ και πολλές δεκαετίες προσκυνητές στον τάφο του ακούνε τα πατήματά του (όπως και ήχο θυμιατού, ή τους ήχους της ποιμαντικής ράβδου), απόδειξη της ζωντανής παρουσίας του ανάμεσά μας.

Αλλά και άτομα, που αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα υγείας και θεραπεύτηκαν, ομολογούν ότι τον άκουσαν να έρχεται κοντά τους, μέσω των πατημάτων του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αλησμόνητου μοναχού Ιωσήφ Γρηγοριάτη (1915-2008), που το 1965 έζησε την εμπειρία της ακοής των πατημάτων του αγίου Νεκταρίου και την περιγράφει:

«…Εγώ στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965 έπεσα από απροσεξία μου από το ύψος μιας σκάλας και κτύπησα στον αριστερό βραχίονα. Επήγα στο νοσοκομείο για δύο ημέρες…. ώρα 2-3 μετά τα μεσάνυκτα ακούω κάποιος να κτυπά την πόρτα του δωματίου μου:

Τσοκ, τσοκ τσοκ.

Εγώ εκοιμώμουν μαζί με ένα άλλον ασθενή. Είμασταν δύο στον θάλαμο αυτό. Άκουσα τα πατήματα του αγίου Νεκταρίου. Όμως δεν τον έβλεπα με τα σωματικά μου μάτια. Ήλθε κοντά μου και μου είπε:

Ηλία, δεν βλέπω τον λόγο που θέλεις να χειρουργηθείς.

Άνοιξα τα μάτια μου και δεν είδα τίποτε. Ούτε ότι άνοιξε η πόρτα, ούτε ότι ήλθε δίπλα μου…».

Όλα τα θαύματα του αγίου Νεκταρίου οδηγούν στο μεγάλο θαύμα της αναγεννημένης πορείας του, η οποία δείχνει ξεκάθαρα την αγιότητα της χριστιανικής ζωής.

Γνώριζε καλά, και το μαρτυρούν όσοι τον συναναστράφηκαν, ότι χωρίς εσωτερική πνευματική ζωή δεν γίνεται τίποτε.

Και χάρις σ΄ αυτή, κατά την επίγεια ζήση του, κατόρθωσε, παρότι οι συνθήκες, που αντιμετώπιζε ήταν αντίξοες, να βασιλεύσει η ειρήνη στην καρδιά του.

Και μετά το θάνατό του οι πιστοί δεν τον θεωρούν απλά σαν μακρινή ασκητική μορφή.

Διαβάστε αναλυτικά για την κοίμηση και τον Ενταφιασμό του Θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου του Ανθρώπου του Θεού.

Αλλά παρών, με διαρκή επικαιρότητα, να καλύπτει ψυχικές ανάγκες με θαυματουργικές επεμβάσεις, τις οποίες επιζητούν και τις αισθάνονται ως θεϊκή προτροπή και ηθική επιταγή.

Απαλλαγμένος από προκαταλήψεις και προσωπικές προσκολλήσεις, έβλεπε με διαύγεια, διέκρινε με επιτυχία, αναγνώριζε με ευστοχία τις βαθύτερες ανησυχίες των πιστών, τις συνθήκες και τις δυσκολίες των καιρών και ακολούθησε με πολλή σύνεση και με άκαμπτη σταθερότητα την οδό του καθήκοντος και του πρέποντος, σύμφωνα με τις επιταγές του θείου θελήματος.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Σκήνωμα Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Διαβάστε επίσης για τον πονεμένο από τους ανθρώπους και τον παινεμένο από το Θεό Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.