Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως - 9 Νοεμβρίου: Πρώτη εκατονταετία από την κοίμησή του Αγίου Νεκταρίου του Μητροπολίτου Πενταπόλεως Αιγύπτου εν Αιγίνη. Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1846 μ.Χ. στη Σηλυβρία της Θράκης από τον Δήμο και τη Βασιλική Κεφάλα και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά τους. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από τις 10.30μ.μ. της 8ης Νοεμβρίου 1920 ώρα που παρέδωσε το πνεύμα του στον κύριο «ὁ τῆς Κυρηναϊκῆς πάλαι Πενταπόλεως Ἀρχιθύτης τοῦ Θεοῦ ταπεινός Νεκτάριος» όπως αυτοχαρακτηρίζεται σε επίγραμμα που ο ίδιος συνέταξε και βρίσκεται αναγεγραμμένο σε μαρμάρινη πλάκα στο ύπαιθρο της Ιεράς Μονής του στην Αίγινα.

Άγιος Νεκτάριος: Η Εκκλησία της Ελλάδος ιδιαίτερα σεμνύνεται για τον μακάριο Νεκτάριο, αφού, στον χώρο της σπούδασε και, μετά μία μικρή διακοπή διακονίας του στην Αίγυπτο, εργάστηκε επί μία τεσσαρακονταετία πνευματικά ως ιεροδιάκονος, επίσκοπος – ιεροκήρυκας, διευθυντής εκκλησιαστικής σχολής, ιδρυτής και πνευματικός μονής – αρχηγέτης της αναγέννησης του μοναχικού βίου στη χώρα, στο έδαφος της βρίσκονται τεθησαυρισμένα τα χαριτόβρυτα λείψανά του – πηγή πολλών ευλογιών για τον ευσεβή λαό μας και όλους τους Ορθοδόξους.

Ας σημειωθεί εδώ ακόμα, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, με ενέργειες του τότε Μητροπολίτη Αθηνών Γερμανού Καλλιγά στο μέτρο των από τους νόμους δυνατοτήτων της βοήθησε στα 1890 έως 1894 όσο μπορούσε στην αξιοποίηση του Αγίου Νεκταρίου από το Ελληνικό κράτος, μετά την εκδίωξή του από την Αίγυπτο, με τον διορισμό του πρώτα ως ιεροκήρυκα και στη συνέχεια ως διευθυντής της Ριζαρείου, για αυτό και ο Άγιος ευγνωμονούσε δια βίου τον Ποιμενάρχη Αθηνών.

Η εξ αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου αφιέρωση των «Διπτύχων» του σωτηρίου έτους 2020 στην Ιερά του μνήμη αποτελεί μία έκφραση της ευγνωμοσύνης της Τοπικής Εκκλησίας για τα όσα αγαθά προσέφερε σε αυτήν. Ακόμα καθώς πληροφορούμεθα εόρτιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίγινα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις, κατά τις οποίες θα προβληθούν, όπως πρέπει, η προσωπικότητα και το έργο μιας περίπου σύγχρονης εκκλησιαστικής μορφής που ξεκίνησε απλό απλό παιδί μιας ευσεβούς φτωχής οικογένειας της Ανατολικής Θράκης και αναδείχθηκε σε σπουδαίο πατέρα και Άγιο της Εκκλησίας.

Τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου τιμούμε στις 9 Νοεμβρίου.

Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2020
Σοφοκλής Γ. Δημητρακόπουλος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.