Ο Άγιος Αλκίσων τα έβαλε με την πολιτική εξουσία για θέματα πίστης... Του π. Ηλία Μάκου. Ο άγιος Αλκίσων, που τιμάται από την Εκκλησία στις 28 Σεπτεμβρίου, υπήρξε Επίσκοπος στην Αποστολική Εκκλησία της Νικοπόλεως Πρεβέζης, κατά τα τέλη του 3ου αι. και στις αρχές του 4ου αι. Μάλιστα ανήγειρε και μεγάλο ναό, περικαλλή Βασιλική στ' όνομά του, τα ερείπια της οποίας σώζονται.

Είναι άγνωστος στους πολλούς, ο Θεός, όμως, τον γνωρίζει καλά.

Γι’ αυτό και τον στεφάνωσε για την αγιότητά του. Οι άνθρωποι, ωστόσο, οι περισσότεροι τουλάχιστον, τον αγνοούμε, αν και αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά στις προτεραιότητες του Θεού.

Ξεχώριζε για τη βεβαιότητά του πως και το μεγαλύτερο εμπόδιο στον πνευματικό αγώνα εξαφανίζεται, όταν έχουμε σύμμαχο το Θεό.

Με αυτό το σκεπτικό αντέδρασε όταν ο αυτοκράτορας Αναστάσιος ο Α΄ (491-516) εξέδωσε διάταγμα, το γνωστό “ο Τύπος του Αναστασίου”, με το οποίο δεν δεχόταν τις αποφάσεις της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας.

Σ’ αυτό το διάταγμα υποτάχθηκαν και εκκλησιαστικοί παράγοντες της εποχής, όχι όμως ο Αλκίσων.

Με τη βεβαιότητα ότι στην πίστη συμβιβασμοί δεν χωρούν, αντέδρασε και συγκάλεσε το 512 στη Νικόπολη Σύνοδο, με τη συμμετοχή 40 Επισκόπων του Ιλυρρικού, η οποία καταδίκασε το διάταγμα του Αναστασίου.

Και δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Πρωτοστάτησε για τη σύγκληση Συνόδου στην Ηράκλεια Θράκης, με την παρουσία 200 και πλέον Αρχιερέων, ωστόσο, παρότι συγκεντρώθηκαν, δεν συνεδρίασαν, γιατί συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Όλη η οργή, το μίσος και το μένος του αυτοκράτορα έπεσε στους ώμους του Αλκίσωνα, γιατί τόλμησε και αντιστάθηκε στο θέλημά του!

Αν και ήταν γέροντας, τον έκλεισε σ’ ένα μπουντρούμι στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπέστη εξευτελιστικά μαρτύρια. Δεν άντεξε για πολύ το σώμα του, η ψυχή του ήταν λιονταρίσια, και πέθανε.

Αποδείχθηκε, όμως, άξιος του Χριστού, γιατί, εφόσον θεώρησε ότι ο αυτοκράτορας στράφηκε κατά της Εκκλησίας και ενεργούσε αντίθετα και ξένα προς αυτή, τον απαρνήθηκε, τον αποκήρυξε, για να μην προδώσει την Ορθοδοξία.

Ο άγιος Αλκίσων έδειξε περίτρανα ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί η Εκκλησία με την πολιτική θέληση, με τα διάφορα συμφέροντα, με τη σκόπιμη αλλαγή αρχών και πεποιθήσεων, όταν συσκοτίζεται η πίστη.

Έδειξε ακόμη ότι δεν μπορούν με ελαφρά συνείδηση οι εκπρόσωποί της να εναρμονίζονται με τις προσταγές της κοσμικής εξουσίας, όταν αλλοιώνεται το χριστιανικό φρόνημα.

Ο άγιος Αλκίσων κινήθηκε ασυμβίβαστα, για να μείνει αλήθεια η αλήθεια. Αρετή η αρετή. Χριστιανισμός ο Χριστιανισμός. Χριστιανός ο Χριστιανός.

Δεν δέχθηκε να καταπατήσει τα όσια και τα ιερά και να γίνει ομοϊδεάτης, ομόφρων, σύμψυχος με ανθρώπους, που θεωρούσε ότι καταπατούν τα ορθώς παραδεδεγμένα.

Βέβαια στην εποχή μας όλα αυτά φαίνονται λίγο μακρινά, καθώς τα πάντα είναι εύκολο να νοθευτούν, και τα τιμιώτερα ακόμη.

Ο άγιος Αλκίσων, Επίσκοπος Νικοπόλεως Πρεβέζης, μας φωνάζει από τα βάθη των αιώνων να μην είμαστε άνθρωποι με όνομα Χριστιανού, αλλά άνθρωποι με ψυχή Χριστιανού.

Ας μη λησμονούμε την προσταγή του Χριστού:

Νήψατε, γρηγορήσατε.

Γίνετε άγρυπνοι και προσεκτικοί. Στις μέρες μας είναι περισσότερο επιτακτική από άλλοτε.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Απαιτούν να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις. Να αναπτύξουμε γνήσια χριστιανική δραστηριότητα προς κάθε κατεύθυνση, σε κάθε τομέα.

Ο Άγιος Αλκίσων δοκιμάστηκε πολύ στη ζωή του. Διώχθηκε, αδικήθηκε, δάρθηκε, παραπετάχθηκε σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, για την πίστη του στην Ορθοδοξία, αρνούμενος να ακολουθήσει τους αντιχαλκηδόνιους, αυτούς, δηλαδή, που δεν δεχόταν την τέταρτη οικουμενική σύνοδο.

Και, όμως, δεν ήταν καρυδότσουφλο η ψυχή του και άντεξε να παλεύει και δεν τσακίστηκε στα άγρια τα βράχια.

Είδε το φως του ουρανού να σβήνει όλα τα σκοτάδια. Και έφτασε στο απάνεμο λιμάνι. Εκεί, όπου δεν υπάρχουν πόνοι, θλίψεις και καημοί. Και πέρασε στην αιώνια ζωή.

Και έχει ατέλειωτη πασχαλιά. Μακάρι και σήμερα να αναδειχθούν τέτοιες μορφές με φωτισμό Θεού, με θάρρος, με ανδρεία, με συνέπεια, με σταθερότητα, με σύνεση και φρόνηση.

Ο Άγιος Αλκίσων μας καλεί σε συναγερμό περιφρούρησης του Ορθόδοξου φρονήματος. Να μην πέσουν, να μην κατέβουν οι σημαίες της Ορθοδοξίας. Γιατί, αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα ανεμίζουν οι καρδιές, αλλά θα μαραζώσουν.

Γι’ αυτό, σε μια εποχή, που γίνονται προσπάθειες να εξαφανιστεί οτιδήποτε έχει έστω και κάποιο Ορθόδοξο χρώμα ή καταβολή, πρέπει να ετοιμαζόμαστε να αγαπήσουμε περισσότερο τον Κύριο μ’ όλη μας την καρδιά.

Και για ένα να τον παρακαλούμε θερμά: Να μας αξιώσει να μην Τον προδώσουμε ποτέ και για τίποτε.

Άγιος Αλκίσων 28 Σεπτεμβρίου

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.