50 χρόνια από την ανακομιδή των λειψάνων του νεομάρτυρα Γεωργίου των Ιωαννίνων. Του π. Ηλία Μάκου. Στις 26 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Γεωργίου, επί αρχιερατείας του αείμνηστου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεραφείμ και ακολούθως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, με φροντίδα του τότε αρχιμανδρίτη-πρωτοσυγκέλου και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων αοιδίμου Θεοκλήτου.

Πενήντα ακριβώς χρόνια συμπληρώθηκαν από αυτή την ιερή στιγμή.

Ιερό Λείψανο αγίου Γεωργίου

ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Γεωργίου 26 Οκτωβρίου 1971

ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Γεωργίου 26 Οκτωβρίου

ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Γεωργίου 1971

ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Γεωργίου

Σε εγκύκλιό του στις 12 Οκτωβρίου του 1971 ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Σεραφείμ επεσήμανε:

«Συνέχει βαθεία συγκίνησις την καρδίαν μου και πληροί την ψυχήν μου δέος και φόβος ιερός, διότι επεφύλαξεν εις εμέ την μεγάλην αυτήν τιμήν ο Ύψιστος, να ψαύσω ο ελάχιστος εγώ και να αποθέσω ο ανάξιος δούλος του, τα Ιερά Λείψανα εκ του τάφου εις τη οικείαν θέσιν των…».

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, που με τα χέρια του έβγαλε τα λείψανα από τον τάφο, είχε πει:

«Επιφωσκούσης της εικοστής έκτης Οκτωβρίου, πάσα η πόλις των Ιωαννίνων… προσπελάζοντας τον Τάφο του Νεομάρτυρα Γεωργίου, του εν Ιωανίννοις αθλήσαντος, για να αναλάβει εξ’ αυτού τα καθαγιασθέντα λείψανα του τιμίου σκηνώματος του πολιούχου της… και να αποδώσει την προσήκουσαν τιμήν στα λείψανα του προστάτη της Αγίου, να εκφράσει το θαυμασμό και το δέος, να καταθέσει ικεσίαν εκτενή, για να κερδίσει την πρεσβεία Του, ώστε να καταξιωθεί της, έστω και για ελάχιστα, προσπέλασης στο χώρο του Αγίου και της Θεότητας…».

Για τους πιστούς των Ιωαννίνων, και όχι μόνο, ο νεομάρτυρας Γεώργιος λειτουργεί ως ανυψωτικός μοχλός, ως μαγνήτης του θείου ελέους, της ψυχικής ανάτασης, που προσφέρει τη δικαίωση.

Η γνήσια χριστιανική ζωή του επέφερε κάθαρση της ψυχής του και καρποφορία. Αυτή την καρποφορία, που είναι ένα ζωντανό κήρυγμα και μια διαχρονική αλήθεια, έχει ανάγκη σήμερα η εποχή μας.

Οι αξίες, που στηρίζονται και εμπνέονται από την πίστη στο Χριστό είναι απρόσβλητες από τη φθορά του χρόνου και τις επιβουλές των ανθρώπων.

Οι αξίες, που είναι μονομερώς έργα της ανθρώπινης προσπάθειας έρχονται και παρέρχονται, ακμάζουν και εξαφανίζονται.

Τα λείψανα του νεομάρτυρα Γεωργίου, που τον απαγχόνισαν οι Τούρκοι για την πίστη του, είναι μια μαρτυρία ότι όσοι λησμονούν τις ευεργεσίες του Θεού είναι πνευματικά σκλάβοι.

Εκείνοι, όμως, που στηρίζουν την ύπαρξή τους και εξαρτούν το μεγαλείο τους από την προστασία του Θεού είναι άξιοι της ψυχικής ελευθερίας.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Ιερά Λείψανα αγίου Γεωργίου

Λείψανο αγίου Γεωργίου

Λείψανα αγίου Γεωργίου

ανακομιδή ιερών λειψάνων αγίου Γεωργίου

ανακομιδή των ιερών λειψάνων αγίου Γεωργίου

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο και το θαύμα στη μουσουλμάνα με την κλεμμένη κάλτσα του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.