Ό,τι είναι νόμιμον είναι και ηθικόν; Παραθέτομεν το διαφωτιστικόν άρθρον διά το ποίος ευρίσκεται όπισθεν της επενδύσεως της Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας, ως εδημοσιεύθη εις την ιστοσελίδα «newmoney.gr» της 22ας Σεπτεμβρίου 2021.

«Έχουν περάσει οκτώ χρόνια μετά το λουκέτο που έβαλε στο εμφιαλωτήριο του φυσικού μεταλλικού νερού ΗΒΗ Λουτράκι η Pepsico ΗΒΗ (νύν Pepsico Hellas) και έξι απ’ την απόφασή της να το βγάλει πρός πώληση. Μία απόφαση αναγκαστική λόγω των μεγάλων χρεών που είχε συσσωρεύσει, αλλά και η πρώτη μίας σειράς κινήσεων αναδιάρθρωσης που ακολούθησαν με αποκορύφωμα τη διακοπή παραγωγής των αναψυκτικών με την ετικέττα της πολυεθνικής, αλλά και με την ετικέττα της ιστορικής ΗΒΗ. Το συμμάζεμα συνοδεύτηκε βέβαια από μαζικές απολύσεις και συνεχείς δομικές ανακατατάξεις, με τελευταία αυτή της συγχώνευσης των δύο θυγατρικών της πολυεθνικής, Pepsico ΗΒΗ και Tasty Foods σχηματίζοντας την Pepsico Hellas.

Από χθές πλέον τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν μία αντίστροφη πορεία. Και αυτό καθώς βρέθηκε επιτέλους αγοραστής του εμφιαλωτηρίου στο Λουτράκι, ο οποίος θα επενδύσει στην επαναλειτουργία του, λαμβάνοντας στήριξη από την Pepsico Hellas στο κομμάτι της διανομής. Μία κίνηση που παράλληλα δημιουργεί υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς ο νέος επενδυτής δεν κρύβει ότι στις προθέσεις του, πέραν της παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού, είναι να παίξει αργότερα και το ρόλο του «εργολάβου», που θα αναλάβει και την παραγωγή αναψυκτικών για την πολυεθνική, που σήμερα εισάγονται απ’ τη Ρουμανία.

Ο νέος επενδυτής, που εξαγοράζει το εμφιαλωτήριο σε μία συμφωνία 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαζόμενων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης με νέες γραμμές παραγωγής, είναι η εταιρεία N.U. AQUA. Πρόκειται για μία εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί μέλος ενός πολυσχιδούς δικτύου επιχειρήσεων, υποστηριζόμενο από ελληνικά και -κυρίως- γερμανικά κεφάλαια, που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των αερομεταφορών και του real estate.

Η N.U. AQUA συστάθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο με αρχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ και με «πρόσωπο κλειδί» τον κ. Δημήτρη Μπαμπάκο. Ο τελευταίος είναι και εκ των βασικών μετόχων του σχήματος των Ελλήνων και Γερμανών επενδυτών μέσω της κυπριακής DMLP Holdings.

Τό σχήμα των επενδυτών ήδη έχει προχωρήσει σε επενδύσεις περίπου 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία διετία, που δραστηριοποιείται αναζητώντας ευκαιρίες. Αφενός επιχειρεί να επαναφέρει το πολύπαθο πρότζεκτ των υδροπλάνων στη χώρα. Για το σκοπό αυτό έχει εξαγοράσει τα Ελληνικά Υδατοδρόμια από τον Άκτωρα και προχώρησε στην ίδρυση της Grecian Air Seaplanes. Μία επένδυση που σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει τα 180 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τον κ. Μπαμπάκο και την DMLP Holdings εμφανίζονται ως συμμέτοχοι στην ιστορία των υδροπλάνων η συσταθείσα από τον κ. Μπαμπάκο γι’ αυτό το σκοπό, Axionair Ltd, ο ιδρυτής της Ελληνικά Υδατοδρόμια κ. Τάσος Γκόβας, η κα Μαρία Τόκτωρ, ο κ. Ανδρέας Καροτσιέρης, ο κ. Αντώνης Βασιλάκης (Α. Βασιλάκης ΑΒΕΕ) και ο κ. Φώτης Χατζηανδρώνης («Chatziandronis Aerospace &Touristic»).

Σέ γενικές γραμμές όλοι οι παραπάνω ακολουθούν τον κ. Μπαμπάκο και στα υπόλοιπα πρότζεκτ που «τρέχουν». Ένα απ’ αυτά αφορά πάλι μία επένδυση για την κατασκευή μονάδας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στο Άγιο Όρος. Η επένδυση που «τρέχει» ήδη σε περιοχή της αρμοδιότητας της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας αναμένεται να φθάσει στην πλήρη ανάπτυξή της τα 45 εκατ. ευρώ. Το προϊόν θα έχει την ετικέττα «Άβατον» και κύριος στόχος είναι η εξαγωγή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η προώθησή του σε vip εστιατόρια σε Μύκονο και Σαντορίνη. Μία επένδυση, ωστόσο, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αθωνική Πολιτεία.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες το σχήμα των επενδυτών επιδιώκει να προχωρήσει και σε επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο με πρότζεκτς, τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 250 εκατ. ευρώ».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.