ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Στο “Περιβόλι” της Παναγίας θα βρεθούμε σήμερα σε ένα ακόμα αφιέρωμα στα προσκυνήματα της Ελλάδος.

Στην Σκήτη της Αγίας Άννας πολύ κοντά στο “Κυριακό”(έτσι ονομάζεται ο κεντρικός ναό της Σκήτης όπου συγκεντρώνονται οι μοναχοί από όλα τα κελιά τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές) βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου Κεφαλλονιάς.

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)

Ο Άγιος Γεράσιμος
Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικογένεια των Νοταράδων. Όταν ήρθε σε κατάλληλη ηλικία αποφάσισε να γίνει μοναχός και τα βήματά του τον οδήγησαν στο Περιβόλι της Παναγίας το Άγιον Όρος. Τότε έλαβε το μοναχικό όνομα Γεράσιμος. Ο Άγιος σύμφωνα με τους βιογράφους του έμεινε αρκετά στο Άγιον όρος περίπου δέκα χρόνια, στο γνωστό πλέον σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου.

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου που βρίσκεται στη σκήτη της Αγίας Άννας ήταν ο τόπος στον οποίο μόνασε ακολουθώντας έναν πολύ αυστηρά ασκητικό τρόπο ζωής. Η σπηλιά είναι πολύ στενή, τριγωνικού σχήματος, και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια. Στην είσοδο δεν υπάρχει παρά μόνο ένα στασίδι.

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Όπου κι αν πήγε ο Άγιος Γεράσιμος αγαπούσε την άσκηση στα σπήλαια. Στη Ζάκυνθο αρχικά ασκήτεψε σε μια σπηλιά, στον Άγιο Νικόλα Γερακαρίου, όπου μέχρι σήμερα ονομάζεται «σπηλιά του Αγίου Γερασίμου».
Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)
Άποψη του καθολικού της Αγίας Άννας όπως φαίνεται από το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου
Ο Άγιος Γεράσιμος στην Κεφαλλονιά
Την εποχή της Ενετικής κυριαρχίας στη Ζάκυνθο η καθολική εκκλησία προσπαθούσε να αποκτήσει πιστούς από το ντόπιο πληθυσμό. Έτσι ο Άγιος Γεράσιμος αποφάσισε να πάει στην Κεφαλονιά. Αμέσως μόλις έφτασε, διάλεξε και πάλι ένα σπήλαιο για να ασκητέψει, νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, το οποίο είναι γνωστό μέχρι σήμερα ως το «Σπήλαιο τ’ Αγίου», όπου και έμεινε για 5 χρόνια και 11 μήνες.

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)
Η θέα από το σπήλαιο του του Αγίου Γερασίμου
Στη συνέχεια ο άγιος αποφάσισε να εγκατασταθεί στη περιοχή των Ομαλών, στους πρόποδες του Αίνου στην Κεφαλλονιά και να ιδρύσει ένα μοναστήρι με την ονομασία Νέα Ιερουσαλήμ, που γρήγορα αποτέλεσε πνευματικό κέντρο της περιοχής. Ο Άγιος Γεράσιμος απεβίωσε στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της μεγάλης θεομητορικής εορτής, της Κοιμήσεως της Παναγίας.

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)

Συμβουλές:

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου είναι εύκολα προσβάσιμο στους προσκυνητές. Στο πίσω μέρος του Κυριακού της Σκήτης της Αγίας Άννης, απέναντι ακριβώς από το κοιμητήριο υπάρχει πινακίδα για το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.