Μια από τις αγαπημένες φράσεις του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου: «Κοίταξε, μην τα βάζεις όλα μέσα σου, αλλά, όταν περάσεις από τον μπακάλη, αγόρασε και καμια οκά αδιαφορία«. Και, καλά, πώς ένας άγιος, στην ουσία, σού λέγει και σε προτρέπει να γίνεις αδιάφορος;

Σαφέστατα και μπορεί, γιατί γνωρίζει τον εσωτερικό κόσμο εκείνου που συνομιλεί και στον οποίο αναφέρεται. Ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος, ένας κλειστός και λίαν ευσυγκίνητος, εάν δεν θωρακίσει πνευματικά τον εαυτό του, όχι αδιαφορώντας, αλλά ιεραρχώντας τις αξίες και τα μη οσυιώδη, αυτός ο άνθρωπος μπορεί να φθάσει στα άκρα, να πιεστεί υπέρ το μέτρον, να συντριβεί, να απελπισθεί.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, λοιπόν, ο άγιος, βαθύς γνώστης της ψυχοσωματικής οντότητας και εν γένει ανθρωπολογίας και ανατομίας του προσώπου, προνοεί, προστατεύει, προφυλάσσει, επιτηρεί, επισκοπεί και σώζει.

Ε, λοιπόν, μην τα βάζεις και όλα μέσα σου και , «όταν περάσεις από τον μπακάλη, αγόρασε και καμια οκά αδιαφορία» για τα μη ουσιώδη και χαμερπή που σε συνθλίβουν και σε στενοχωρούν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.