ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – Τα Κατουνάκια είναι χτισμένα νοτιοδυτικά του Όρους Άθως, σε ένα πλάτωμα ομαλού εδάφους ανάμεσα στους βράχους.

Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες περιοχές εντός της ερήμου του Αγίου Όρους, όπου δεσπόζει η Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία περιβάλλεται από 22 ησυχαστήρια. Τα ησυχαστήρια βρίσκονται σε βραχώδες τοπίο ανάμεσα στη Μικρά Αγία Άννα, στα Καρούλια και στη Σκήτη του Αγίου Βασιλείου.

Στα Κατουνάκια διεξάγουν τον βίο τους και εργάζονται μοναχοί που επιδίδονται στην αγιογραφία και στην ψαλτική τέχνη με ιδιαίτερη δεινότητα, μεταξύ των οποίων και οι Δανιηλαίοι. Οι Δανιηλαίοι είναι οι πνευματικοί απόγονοι του Δανιήλ, ο οποίος ίδρυσε το 1875 στον τόπο αυτόν ένα ησυχαστήριο, που αναδείχτηκε σε φάρο προσευχής και δημιουργίας. Άλλες ονομαστές κοινότητες μοναχών είναι αυτές του Εφραίμ του Σύρου και της Γέννησης του Χριστού.

Αναφέρεται ότι σήμερα κατοικούν στα Κατουνάκια περίπου τριάντα πέντε μοναχοί, που επιδίδονται στις τέχνες της ξυλογλυπτικής, της αγιογραφίας, της ραπτικής ιερατικών αντικειμένων και της ψαλτικής. Ο Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης είναι ένα από τα ιερωμένα πρόσωπα που ασκήτεψαν κατά τα τελευταία χρόνια στα Κατουνάκια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.