Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου - Ιερό Κελλί Αγίου Νικολάου Χαλκιά: Με τη βοήθεια του Κυρίου, η αγιορειτική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου γιόρτασε και φέτος τον προστάτη του Ιερού Κελλίου της, Άγιο Νικόλαο! Δείτε τις φωτογραφίες από τη γιορτή 3 Ιουνίου 2021στο Κουτλουμουσιανό Κελλί Αγίου Νικολάου Χαλκιά.

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Ιερό Κελλί Αγίου Νικολάου Χαλκιά

Ιερό Κελλί Αγίου Νικολάου Χαλκιά

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Χαλκιά

Αγίου Νικολάου Χαλκιά

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Κελλί

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Λίγο έξω από την μεσαιωνική πολίχνη των Καρυών με τα γραφικά σπίτια και την δεσπόζουσα βασιλική του Πρωτάτου, μέσα από μια κατάφυτη πλαγιά αναδύεται σιωπηλός και απρόσιτος ο καστρότοιχος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, από τον οποίο προβάλλουν ένας ψηλός αμυντικός πύργος και τρούλλοι μολύβδινοι. Αγναντεύουν το Θρακικό πέλαγος, την Σαμοθράκη και την Ίμβρο και την κορυφή του Άθωνα. Ο προσκυνητής κάθεται για λίγο και ξεδιψά στην θολοσκέπαστη κρήνη, που κυτά καταντικρύ την πύλη της Μονής.

Η Μονή έχει σχήμα ακανόνιστου τετράπλευρου. Την βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά καταλαμβάνουν τριόροφες τοξοτές πτέρυγες, ενώ στον καστρότοιχο της δυτικής ακουμπά η Τράπεζα, λιθόκτιστο κτήριο σχήματος Γ. Στο κέντρο δεσπόζει το Καθολικό. Κτίσθηκε λίγο μετά το 1369 και αποτελεί δομική μεγέθυνση του αρχαιότερου και μικρότερου ναού. Παρουσιάζει γιά πρώτη φορά στο Άγιον Όρος τον εξελιγμένο τύπο του αγιορειτικού Καθολικού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.