Γράφει ο Φώτης Νάκος - skai.gr - Ενόχληση έχει προκληθεί στο Φανάρι από την εμμονή του Μαξίμου να τοποθετηθεί νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας, πάρα τη δεδομένη και διαχρονική άρνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ενόχληση έχει προκληθεί στο Φανάρι από την εμμονή του Μαξίμου να τοποθετηθεί νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας, πάρα τη δεδομένη και διαχρονική άρνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, το Μαξίμου από το 2015 απεργάζεται την αντικατάσταση του νυν πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου με το συγκεκριμένο πρόσωπο και στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Για αυτό άλλωστε τον Μάρτιο του 2015 ο κ. Δήμτσας είχε επισκεφθεί το Φανάρι συνοδευόμενος από τον αδελφό του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσίπρα ζητώντας την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τότε ο κ. Βαρθολομαίος του είχε εκφράσει την αντίρρηση του και το θέμα φάνηκε να μην προχωρά.

Όμως τις τελευταίες ημέρες στο Φανάρι, έφτασαν πληροφορίες ότι δρομολογείται η αντικατάσταση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου από την Κωστή Δήμτσα, καθώς έχει υπογραφεί ήδη το σχετικό ΦΕΚ και απομένει η δημοσίευση του και οι τυπικές λεπτομέρειες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε και αυτή τη φορά τη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση, σε ανώτερο επίπεδο στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι δρομολογήθηκαν αλλαγές σε περιοχή της Κανονικής του δικαιοδοσίας χωρίς να υπάρχει συνεννόηση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Άγιο Όρος, υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία του Φαναρίου και είθισται μέχρι τουλάχιστον σήμερα ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, να αποτελούσε μέλος της Λέσχης Φίλων της Αθωνικής Πολιτείας, όπως ο κ. Κασμίρογλου και οι προκάτοχοι του κ.κ Ψυχάρης, Λούλης κ.α.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει αν τελικά επιβεβαιωθεί και επισήμως ο διορισμός του κ. Δήμτσα στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, αν θα διατηρήσει και τη θέση του γενικού διευθυντή της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», καθώς θα είναι ο πρώτος που θα υπάγεται πνευματικώς ταυτόχρονα και υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αλλά και υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου.

Ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους είναι ο επικεφαλής της Διοίκησης του Αγίου Όρους. Έδρα του είναι οι Καρυές. Γραφεία της έχουν συσταθεί στη Θεσσαλονίκη και την Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Από τις 26 Απριλίου 2010 Διοικητής του Αγίου Όρους είναι ο —μέχρι τότε Αναπληρωτής Διοικητής— Αρίστος Κασμίρογλου, ενώ η θέση του Αναπληρωτή Διοικητή παραμένει κενή.

Η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. Α στ. 26 του Οργανισμού του (άρθρο πρώτο Ν. 3566/2007), και ασκείται μέσω της Διοίκησης του Αγίου Όρους, η οποία αποτελεί αυτοτελή δημόσια αρχή και οργανώνεται με το Π.Δ. 227/1998 (ΦΕΚ Α΄ 176/28.7.1998).

Στη Διοίκηση του Αγίου Όρους ανήκουν η από διοικητικής πλευράς εποπτεία ως προς την ακριβή τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών:

« Διοίκηση του Αγίου Όρους

1. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, ορίζεται
το προσωπικό της Διοίκησης του Αγίου Όρους, κατά κλάδο, βαθμό και
ειδικότητα.
Το προσωπικό αυτό υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και απαρτίζεται από:

α. τον Διοικητή του Αγίου Όρους,

β. τον Αναπληρωτή Διοικητή,

γ. το λοιπό προσωπικό της Διοίκησης, μόνιμο ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου
αορίστου χρόνου. Έδρα της Διοίκησης του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές.

2. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και
Οικονομίας και Οικονομικών, διορίζονται:

α. ως Διοικητής του Αγίου Όρους, με βαθμό και αποδοχές Γενικού Γραμματέα
Περιφέρειας, προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους με διοικητική πείρα και γνώση
των θεμάτων του Αγίου Όρους,

β. ως Αναπληρωτής Διοικητής, μετακλητός υπάλληλος με βαθμό Β`, πτυχιούχος
Πανεπιστημίου, με γνώση θεμάτων του Αγίου Όρους.»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.