Με ανοικτή επιστολή της προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και προς την Ιερά Μεγίστη Μονή Αγίας Λαύρας, η Συντονιστική Επιτροπή Ορθοδόξων Πολιτών Ημαθίας – Πτολεμαΐδας διαμαρτύρεται για την απόφαση αποπομπής που φέρεται να ελήφθη για τον π.Σάββα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, επιχειρείται να φιμωθούν οι γέροντες που τηρούν κριτική στάση στις επαφές του Πατριαρχείου με τους Καθολικούς.

Η επιστολή αναφέρει:

Σεβαστοί Πατέρες και άγιε Καθηγούμενε, ευλογείτε.

Είμαστε ιδιαιτέρως σκανδαλισμένοι και προβληματισμένοι από την εν γένει στάση σας στα θέματα της Πίστεως, τα τελευταία χρόνια.

Ενώ το Άγιον Όρος θεωρείται κάστρο, προπύργιο και κιβωτός της Ορθοδοξίας, εντούτοις όχι μόνο σιωπά, αλλά κρατά αποστάσεις και κάποτε απειλεί τους διαμαρτυρομένους στις επιχειρούμενες νοθείες της Πίστεως, αναπαυμένο κάτω από μια αντι-Ορθόδοξη και αντι-Πατερική ψευδο-ερμηνεία της Υπακοής και της Ενότητας. Ξεχάσατε τους Αγίους που δίδαξαν «Κρείσσων γάρ εμπαθούς ομονοίας, η υπέρ ευσεβείας διάστασις».

Ενώ είστε διαχειριστές της μοναστικής Αγιορειτικής Παραδόσεως, εντούτοις εμφανίζεστε στον κόσμο όχι μόνο κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά και ύποπτοι για το τι και ποιόν εκπροσωπείτε.
Αγιορείτες Πατέρες αυτή τη στιγμή το κινδυνευόμενο είναι η Πίστη που απειλείται από τη «Λερναία Ύδρα» του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού Οικουμενισμού, και εσείς αναπαύεστε φυλάσσοντες τους φίλους σας, τα ντουβάρια και τους τίτλους;
Δεν είδατε ή δεν μάθατε πως, ο κ. Βαρθολομαίος ευρισκόμενος στη Φλωρεντία μέσα σ’έναν Παπικό «ναό», προσκύνησε και φίλησε ένα πράσινο πανί που βρισκόταν πάνω στην υποτιθέμενη αγία Τράπεζα. Τι συμβολίζει αυτό το πανί άραγε;

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και σωρεία Επισκόπων τους οποίους τιμάτε, μνημονεύετε και προβάλλετε στους πιστούς ως «Τύπον Χριστού», ξεπέρασαν πολλές «κόκκινες γραμμές» που έθεσαν οι Άγιοι Πατέρες και συνεχίζουν απτόητοι «Θεόν μη φοβούμενοι και ανθρώπους μη εντρεπόμενοι», να διασύρουν και να εξευτελίζουν την παναμώμητο νύμφη του Χριστού, την Ορθόδοξη Εκκλησία, μιας και δεν συναντάει καμία σοβαρή και σθεναρή αντίδραση εκ μέρους της Αγιορειτικής Κοινότητας. «Αλλοίμονο σε όσους μολύνουν την Αγία Πίστη με αιρέσεις ή συγκαταβαίνουν στους αιρετικούς» προειδοποιεί ο άγιος Εφραίμ ο Σύρος. Και «Τοις κοινωνούσιν εν γνώσει [τοις αιρετικοίς] ανάθεμα», επιτάσσει η Ζ’Οικουμενική Σύνοδος.

Αλήθεια δεν σας διακατέχει ντροπή; Δεν επαναστατεί η Ορθόδοξη σας συνείδηση όταν μαθαίνετε πως, έγγαμοι κληρικοί διώκονται για θέματα Πίστεως και εσείς άγαμοι και ακτήμονες και αμέριμνοι να χαϊδεύετε τους διώκτες αναπαυόμενοι;
Λυπούμαστε βαθύτατα σεβαστοί πατέρες της Ιεράς Κοινότητας και άγιε καθηγούμενε της Μεγίστης Λαύρας, διότι μας απογοητεύετε εδώ και πολλά χρόνια μ’ αυτή την σιωπή σας, που κατά τον ιερό Χρυσόστομο είναι «δαιμονική ευσέβεια».

Τροφοδοτείτε την λύπη και απογοήτευση του κόσμου για εσάς ακόμα περισσότερο, διότι όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα στρέψατε το θυμό και τα βέλη σας όχι εναντίον -ως οφείλατε- εκείνων που θα έπρεπε (πατριαρχών, αρχιεπισκόπων κ.τ.λ.), αλλά εναντίον του αγωνιστού Γέροντος Σάββα του Λαυριώτη.
Ενοχληθήκατε επειδή έκανε αυτό που έπρεπε να πράξετε εσείς. Σας φαίνονται παράξενες και εξοργιστικές οι ομολογιακές αντιδράσεις των Μοναχών, γιατί έχετε αποξενωθεί από τους Αγίους Πατέρες και την διδασκαλία τους περί τα της Πίστεως. Ο Γέρων Σάββας έπραξε το αυτονόητο. Εφήρμοσε την εντολή και παραγγελία του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου: «Εντολή γαρ Κυρίου μη σιωπάν εν καιρώ κινδυνευούσης Πίστεως. Ώστε ότε περί Πίστεως ο λόγος, ουκ έστιν ειπείν, εγώ τις ειμί; Ιερεύς; αλλ’ ουδαμού. Άρχων; Και ουδ’ούτως. Στρατιώτης; Και που; Γεωργός; Και ου δ’αυτό τούτο. Πένης; μόνον την εφήμερον τροφήν ποριζόμενος, ουδείς μοι λόγος και φροντίς περί του προκειμένου. Ουά, οι λίθοι κράξουσι, και συ σιωπηλός και άφροντις;»

Και ο Κύριος μας δεν είχε πει εκείνα τα περίφημα στους Φαρισαίους ότι, εάν οι άνθρωποι σιωπήσουν και δεν ομολογήσουν την αλήθεια, «οι λίθοι κεκράξονται»; Έτσι και ο Γέρων Σάββας ως προϊστάμενος και απλός στρατιώτης βγήκε και ομίλησε και είπε την ωμή αλήθεια. Που είναι το μεμπτό; Μήπως, επειδή τον κατηγόρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά, εσείς σπεύσατε να ικανοποιήσετε τον επίσκοπό σας, προσπαθώντας να φιμώσετε τον Γέροντα Σάββα; Η αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά του κ. Βαρθολομαίου δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, όσον αφορά την προδοσία της Πίστεως εκ μέρους του.
Και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος δεν μας συμβουλεύει, πως σε περιόδους αιρέσεων και προδοσίας της Πίστεως, χρέος να αγωνίζεται έχει όχι μόνον αυτός που υπερέχει σε κάποιο βαθμό ή και θέση εκκλησιαστική, αλλά και ο «έχων» θέση μαθητού, οφείλει να ομιλεί και να αγωνίζεται για την αλήθεια του Χριστού και της Εκκλησίας;

Μαθαίνουμε, πως θέλετε να εκφοβίσετε τον Γέροντα Σάββα (και μέσω αυτού και τους άλλους αγιορείτες), Σας υπενθυμίζουμε ευθαρσώς ότι έχετε βαδίσει κατά το ήμισυ την οδό του ανακριτή Τρωίλου όταν ανέκρινε τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή. Ευχόμαστε να μη βαδίσετε και το άλλο μισό.
Αγιορείτες διοικητές, μην «κλείετε την βασιλείαν των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων», και αν εσείς χάσατε τον δρόμο αφήστε τους υπολοίπους να συνεχίσουν τον δρόμο που δίδαξε ο Κύριος και υπέδειξαν οι Απόστολοι και οι Άγιοι.
Πληροφορηθήκαμε επίσης, πως τον επέπληξε και η ιερά μονή του λέγοντας πως, «δεν πρέπει να κατακρίνεται ο Πατριάρχης».

Άγιε Καθηγούμενε, αυτή η δήλωσή σας είναι τελείως αντιπατερική. Ξένα πράγματα μας λέτε. Ο Γέροντας Σάββας δεν έκρινε τον πατριάρχη αλλά τον ήλεγξε. Το πρώτο δεν επιτρέπεται, το δεύτερο επιβάλλεται για κάθε χριστιανό, γιατί γίνεται προς διόρθωση και όχι προς διαπόμπευση. Για ψάξτε και διαβάστε τι λέει επ’αυτού ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος! Το «μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε» είναι για τον βίο, για την πολιτεία και για το ήθος του καθενός και δεν ισχύει για θέματα που άπτονται της αλήθειας της Πίστεως. Τα ίδια μας αναφέρει και ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Αν ο προεστός σου είναι σφαλερός εις την πολιτείαν και τα έργα του, μη περιεργάζεσαι. Αν όμως είναι σφαλερός κατά την πίστιν, φεύγε και παραίτησέ τον, όχι μόνο αν είναι άνθρωπος, αλλά καν άγγελος είναι από τον ουρανόν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μέγας Βασίλειος: «Το να εφησυχάζει κανείς όταν το κινδυνευόμενον είναι η Πίστις, τούτο είναι ίδιον της αρνήσεως, το δε να ελέγχει είναι ομολογία ειλικρινής».

Άγιε Καθηγούμενε της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, εσείς δεν εκφωνήσατε για λογαριασμό ολοκλήρου του Αγίου Όρους, τον χαιρετισμό στη λαοσύναξη της Αθήνας, στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα; Εσείς δεν διαβεβαιώσατε πως το Άγιον Όρος εμμένει στην πατροπαράδοτην Πίστιν και Θεολογίαν των αγίων Πατέρων και Ομολογητών και χάριτι Χριστού ουδέποτε θα αναγνωρίσει τον Παπισμό εμμέσως ή αμέσως ως αληθή Εκκλησία του Χριστού;
Πως ανέχεσθε και σκύβετε το κεφάλι τώρα, στην προσπάθεια που κάνει ο κ. Βαρθολομαίος να αποδεχθούμε αμέσως κι όχι εμμέσως τον Παπισμό ως Εκκλησία; Και πως απαιτείτε να σας ακολουθήσουν εν Υπακοή και Αγάπη και οι άλλοι υποτακτικοί σας στην Κόλαση;
Μ’ αυτή τη στάση σας δεν κατατάσσεσθε σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο στους αρνητές της Πίστεως;

Λοιπόν, εσείς άγιε Καθηγούμενε, και η Ιερά Κοινότητα να ζητήσετε συγγνώμη πρώτα από την Παναγία για την συμμετοχή σας στην διάδοση της κακοδοξίας του Οικουμενισμού και στην υποστήριξη σας στον αρχηγό των Οικουμενιστών κ. Βαρθολομαίο και έπειτα από τον λαό που έχετε κατασκανδαλίσει, μήπως έτσι προλάβετε την οργή του Θεού.
Τον γέροντα Σάββα, που προσπάθησε να σας αφυπνίσει, πρέπει να τον συγχαρείτε και να τον αγκαλιάσετε κι όχι να τον τιμωρήσετε και να πάρετε μέτρα εναντίον του.
Σύγχυση και σκανδαλισμός δημιουργείται, όταν ακούγεται η μνημόνευση του κ. Βαρθολομαίου. Αυτό είναι «ηλίου φαεινότερον». Το ξέρετε πως υπάρχουν αδελφοί εν Χριστώ, που κλείνουν τα αυτιά τους, όταν μνημονεύεται ο κ. Βαρθολομαίος;

Κλείνοντας αυτή την ανοικτή επιστολή, θα επιθυμούσαμε να ανακαλέσετε όσα τιμωρητικά επιβάλατε στον γέροντα Σάββα, διαφορετικά θα θεωρήσουμε, πως δυστυχώς κι εσείς συμπλέετε με τον Οικουμενισμό, με τον κ. Βαρθολομαίο, και εν τέλει ασπασθήκατε την παναίρεση του Οικουμενισμού. Θεός φυλάξοι!!

Συντονιστική Επιτροπή Ορθοδόξων Πολιτών
Ημαθίας – Πτολεμαΐδας

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.