Ο Παναγιώτης Δαφνής του Χριστοδούλου, γεννημένος το 1875 στους Κυνοπιάστες της Κέρκυρας, σε ηλικία 33 ετών, αποφάσισε να κάνει το ταξίδι της ζωής του, για να επισκεφτεί τον αδελφό του που ήταν μοναχός στο Άγιο Όρος.

Ζήτησε λοιπόν και έλαβε τη σχετική έγκριση δίγλωσση (Ελληνική και Γαλλική) από το Νομάρχη Κέρκυρας, το 1908, Α.Π. Μεταξά (φωτό 1), ο οποίος κατ’ εντολήν του Υπουργού Εξωτερικών “προσκαλεί πάντας τους Αξιωματικούς του Βασιλείου της Ελλάδος, πολιτικούς τε και στρατιωτικούς, και παρακαλεί τους των φίλων Δυνάμεων να αφήνωσιν ελευθέραν την δίοδον…” στον αιτούντα, “χωρίς να εμποδισθή ή ενοχληθή παρ’ ουδενός, να χορηγηθή μάλιστα, εν ανάγκη, προς αυτόν πάσα ευκολία και υπεράσπισις”

Η ιδίοτυπη αυτή έγκριση ταξιδιού, διάρκειας δύο εβδομάδων, έλαβε και τις σχετικές θεωρήσεις του Οθωμανικού Προξενείου της Κέρκυρας (φωτο 2 και 3), καθώς τότε, το Άγιο Όρος βρισκόταν εντός της επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εκτεινόταν ως τις, έναντι του νησιού μας, Ηπειρωτικές ακτές.

Το πως αυτός ο τολμηρός συντοπίτης μας θα έκανε αυτό το ταξίδι, μπορεί κανείς να φανταστεί, αναλογιζόμενος τις συνθήκες που επικρατούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν τους Βαλκανικούς πολέμους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.