Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιο Όρος το Σάββατο και οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα ασφαλείας και την διευθέτηση των λεπτομερειών της μετάβασής του στον Άθωνα προκαλούν «πονοκέφαλο» στις ελληνικές αρχές και την αθωνική μοναστική πολιτεία.

Τα τηλέφωνα στο Άγιο Όρος έχουν πάρει φωτιά. Οι επαφές και οι συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Κοινότητας από τη μια πλευρά, την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους, τις αστυνομικές αρχές του Άθωνα και το υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη πλευρά είναι συνεχείς.

Χθες στις Καρυές έφθασε αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρωσίας και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αγιορειτών. Οι Ρώσοι ζήτησαν να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και ιδιαίτερες διευκολύνσεις προς τις πολυπληθείς αντιπροσωπείες που θα συνοδεύσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Μάλιστα, συγκλήθηκε Διπλή Σύναξη, το όργανο λήψης αποφάσεων της αθωνικής μοναστικής πολιτείας στο οποίο συμμετέχουν οι 20 Ηγούμενοι και οι 20 αντιπρόσωποι των αγιορειτικών μονών και πραγματοποιήθηκαν δυο συνεδριάσεις μια το πρωί και μια το απόγευμα -γεγονός εξαιρετικά σπάνιο που συμβαίνει μόνο σε πολύ ειδικές και έκτακτες περιστάσεις.

Για την ασφάλεια του Ρώσου Προέδρου ζητήθηκε από την πλευρά της Μόσχας να διατεθούν πλωτά μέσα από το Λιμενικό που θα περιπολούν στη θαλάσσια περιοχή της Ουρανούπολης και της Ιερισσού, αλλά και πρόσθετες δυνάμεις από την Αστυνομία που θα συνδράμουν την προσωπική φρουρά του Ρώσου Προέδρου.

Παράλληλα, παρά το αίτημα της Ιεράς Κοινότητας να υπάρξει ενημέρωση για τις μετακινήσεις και τους χώρους που θα επισκεφθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η ρωσική πλευρά ισχυριζόμενη λόγους ασφαλείας δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Επιπλέον ζητήθηκε η συνδρομή της πολιτικής διοίκησης και της Ιεράς Κοινότητας για την παροχή μεταφορικών μέσων, προκειμένου να μετακινηθούν οι 50 Μητροπολίτες που θα συνοδεύσουν τον Πατριάρχη Κύριλλο. Η συνοδεία του Ρώσου Προέδρου και του Πατριάρχη Μόσχας σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς θα υπερβαίνει τα 200 και ίσως αγγίξει τα 300 άτομα, αριθμός ρεκόρ για μια απλή ιδιωτική και προσκυνηματική επίσκεψη.

Βέβαια οι χθεσινές εξελίξεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στις πολύμηνες και επεισοδιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και την Εκκλησία της Ρωσίας.

Η Μόσχα επιθυμούσε να δοθεί κάθε δυνατή επισημότητα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει με επίκεντρο τη Μονή Παντελεήμονος.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους όμως έκρινε ως ιστορικά αναληθείς, με βάση τις γραπτές πηγές, τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς ότι φέτος συμπληρώνεται μια χιλιετία από την παρουσία Ρώσων μοναχών στον Άθωνα και διαμήνυσαν στη Μόσχα ότι οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν ανεπίσημα.

Πέτρος Πουλόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.